Bergen, De Haaf

Op loopafstand van het centrum van het Noord-Hollandse Bergen is in september 2017 Landgoed De Haaf opgeleverd. Het opvallende project, van drie organisch gevormde appartementenvilla’s in een collectieve tuin, is ontworpen door Reinald Bosman en Bruce Kee van BREIN architecten. Bovendien waren zij mede-initiatiefnemer en belangrijke spelers in het verkooptraject van de woningen. Een mooi voorbeeld van een nieuwe, uitgebreide rol als architect waarmee dit project, ondanks de vastgoedcrisis, kon worden gerealiseerd en in alle opzichten een succes kan worden genoemd.

Vanuit het stedenbouwkundig concept is de basis voor de organische hoofdvorm van de villa’s ontstaan. Maximale ervaring van het nieuwe landschap vanuit de aangrenzende buurt stond centraal waardoor er geen sprake is van groen tussen rechthoekige gebouwen maar van alzijdige plastische objecten in een gemeenschappelijke tuin. De eis om elk appartement optimale condities qua indelingsmogelijkheden, bezonning, privacy en uitzicht te kunnen bieden heeft de exacte gebouwvormen bepaald.
Door deze vloeiende vormen worden de gebouwen niet ervaren als opgebouwd uit verschillende op elkaar aansluitende gebouwgevels maar als ruimtelijke massa’s die langzaam transformeren als men erlangs beweegt en die vanuit elk standpunt een compleet nieuw en onverwacht perspectief bieden.
De toegepaste basismaterialen zijn glad, wit pleisterwerk en veel glas, waarvan een deel gebogen. Daarnaast zijn er verschillende natuurlijke materialen verwerkt; vergrijsd blank hout, ruwe zandkleurige cementpleister en warm gemêleerde stenen met het uiterlijk van met natuurlijke platte keien gestapelde landschappelijke muurtjes.
De architectuur van Landgoed de Haaf kan gekenmerkt worden als expressief organisch, duurzaam en van een tijdloze schoonheid en past daarmee helemaal in het karakter van het bijzondere kunstenaarsdorp Bergen.

Was de Haaf tot nu toe een ontoegankelijk privéterrein, nu is het een overdag ook voor de buurt toegankelijke, natuurlijke tuin. Het twee hectare grote terrein is naar ontwerp van ARB en MXT Landschappen omgevormd tot een lichtglooiend, duinachtig landschap, met een zo natuurlijk mogelijk karakter, zandkleurige verharding en een flinke vijver als regenwaterbuffer.
De rondom aanwezige bomen vormen het decor en de tuininrichting bestaat uit een grote variëteit aan grassen, bloemen, struiken en bomen, waardoor er op elk moment van het jaar ergens op de Haaf iets bijzonders qua bloei, kleur en geur te ervaren zal zijn.

De eerste ontwerpschetsen van Bosman, toen nog in dienst van KuiperCompagnons, dateren uit 2005. De crisis in het vastgoed dwarsboomde de toenmalige ontwikkeling. De verkoop van de 27 gemiddeld 200 m2 grote appartementen kwam in 2010 niet van de grond. Begin 2013 werd het project nieuw leven ingeblazen door de grondeigenaren van de Haaf Vastgoed met als nieuwe ontwikkelingspartners BotBouw Initiatief en ARB (inmiddels BREINarchitecten).